Božidar Poljak

bozidar_poljak
6

Sunce biram kada se tuširam!

Da li prozor bacit treba? Njega otpad sad ne vreba!
Njime vodu grijat lako, reklo bi se – može svako!

U dvostruki prozor sam smjestio spiralu formiranu od fleksibilnog crijeva koje je spojeno prije ulaza u električni bojler. Na taj način se zbog prethodno zagrijane vode na suncu štedi energija potrebna za grijanje vode. Jasno je da sustav ima mana, ali se s ponovom uporabom istrošenog predment i energijom sunca uz minimalno ulaganje u toplom razdoblju štedi barem pola energije za vodu.  Inače, ne tuširam se na krovu, samo pokazujem kako sustav funkcionira 🙂

Djelujemo danas

Danijel Marin

__________Danijel_marin
2

Solarni toplinski sustav u Crikvenici. Na obiteljskoj kući u Crikvenici ugradio solarni sustav grijanja PTV. Sam sa susjedom podigao ploče na krov i pripremio konstrukciju. Ovlašteni majstori poslije sve pospajali i pustili u pogon. Sustav radi bez ikakvih problema već sedam godina. Nem nikakvog strujnog opterećenja električne mreže jer nema potrošnje. Centralizirani sustav potrošnje PTV je puno ekonomičniji od pojedinačnih bojlera.

Djelujemo danas

Dražen Štefanec

_________drazen_stefanac
3

Dok lutka spava u prikolici, naše ture su po stajale sve dulje. Roadtripovi su zamijenjeni onima s biciklima, auto je zamijenjen električnim, a grijanje na drva (u Zagrebu) postalo doživljaj koji privlači nazad svakog gosta naše kuće 😁

Djelujemo danas

Ivana Varjačić

________ivana_varjacic
4

Bez ZEZanja, mi smo jedna pomalo čudna obitelj. Volimo biti u prirodi kad god možemo, uživamo u energiji sunca, vjetra, vode. Upijamo čim više možemo i da smo u mogućnosti-živjeli bismo negdje na samom rubu šume.Obožavamo bicikliranje, planinarenje, izlete po šumama, grlimo drveće kada god stignemo, beremo šumske plodove, recikliramo što se sve može izreciklirati.. jednom riječju – živimo,jedemo i dišemo ZELENO! Naša umjetnica Lota (8) nacrtala je sve što nas čini malim zelenim ljudima.

Djelujemo danas

Dražen Begić

___________drazen_begic
2

Iako ponekad zbog užurbane svakodnevice toga nismo svjesni, priroda koja nas okružuje je nevjerojatno čudo. Ona nam daje zrak koji udišemo, vodu koja nam je neophodna za život, a šume, rijeke, mora, oceani i tlo pružaju nam izvor hrane, sreće i blagostanja. Upravo zbog toga nužno je educirati naše najmlađe o važnosti očuvanja planete Zemlje kao našeg jedinog doma. Na fotografiji se nalazi dječak ponosan i sretan jer je svojim rukicama sudjelovao u stvaranju novog života.

Djelujemo danas

Davor Marjanovic

__________davor_marjanovic
1

Ova fotografija će potrošiti najmanje energije prilikom pregledavanja od svih predanih u natječaju. Možda se čini kao zanemariva ušteda, ali kuliminacija malih ušteda na energiji čini veliku razliku. Smanjeno osvjetljenje pozadine ekrana, znatno smanjuje potrošnju baterije, ako tako postupa jedna osoba učinak je zanemariv, ali zapitajte se koliko je mobitela na zemlji i kad bi svi štedili bateriju na mobitelu da li je učinak i dalje zanemariv. 😉

Djelujemo danas

Robert Poturica

___________robert_poturica
2

priroda na dlanu

Djelujemo danas

Janja Vukovac Begić

____________janja_begic
3

Naša sretna obitelj živi u skladu s prirodom! Kao majci troje djece izuzetno mi je važno prenjeti na najmlađe navike kojima se čuva okoliš i poštuje druge. Moj najmlađi sin Jakob, kojeg vidite na slici, sa zadovoljstvom brine o prirodi i životinjama. Priroda nas uvijek nagradi. Novim životom, snažnom energijom i emocijama ❤!

Djelujemo danas

Karmenka Blažun Beber

_______karmenka_beber
2

Mi smo mlada obitelj koja se nedavno uselila u svoj novi dom. Pri gradnji kuće koristili smo materijale kojima se povećava energetska učinkovitost prostora. Tako smo ugradili pvc stolariju, u izradi smo fasade, a ono što bi nam još dobro došlo je sunčana elektrana kojom bi nadogradili naše energetske navike. Našu djecu odgajamo i učimo koliko je važno štedjeti energiju i čuvati prirodu, a vodimo i dnevnik potrošnje te i na taj način želimo smanjiti emisiju štetnih plinova iz našeg doma.

Djelujemo danas

Borna Bednjanec

__________borna_bednjanac
122

Koliko se energije može uštedjeti u sobici od 7 kvadrata? Nadasve neobično pitanje, no pokušat ćemo dati svoj najbolji odgovor.
Ne samo da nam je rasvjeta štedljiva, toplinska izolacija sređena, mi svoje elektroničke uređaje punimo putem naelektriziranih životinja. Vama je to možda smiješno, zvuči nemoguće i nerealno, ali ovaj crni mačak gore lijevo proizvodi 1.5 kWh (kada prede i nešto više), dok pas (dolje desno) proizvodi nešto više, oko 1.8 kWh.

Napomena: mačak nije pretjerano oduševljen.

Djelujemo danas

Anze Butinar

______anze_butinar
2

SUNCANI KOLEKTOR OD LIMENKI PIVE
Kolektor je velicine 2.5 m2 = 2.5 kW. Limenkama je skinut poklopac, a na dnu su probusene 3 rupe. Poslagane su jedna na drugu i zalijepljene silikonom. Posprejane su u crnu boju. Smjestene su u drveni okvir, koji je s prednje strane zatvoren plasticnom plocom. Sa straznje strane na vrhu je ventilator koji tjera akumuliranu energiju u prostoriju. Osim sto se iskoristava energija sunca, ovim kolektorom se i smanjuje kolicina otpada jer se limenke ponovno koriste.

Djelujemo danas

Željko Moslavac

______zeljko_moslavac
0

Moje dobre energetske navike, kao i svih mojih ukućana, su vožnja biciklom do posla i škole umjesto vožnje autom, kada god je moguće. Kada se pokvari neki uređaj, ako uspijem popravim ga i ponovno ga upotrebljavamo. Razvrstavamo papir, plastiku, metal, staklo i biootpad. Biootpad sakupljamo u komposter i kompost koristimo za vrt. Općenito pokušavamo smanjiti količinu otpada. Za uštedu energije koristimo štedne žarulje i uređaje veće učinkovitosti. Koristimo platnene vrećice umjesto plastičnih.

Djelujemo danas

Snježana Mus

_________snjezana_mus
3

Djeca svih uzrasta mogu naučiti na jednostavan način štedjeti energiju .Treći razred uči o energiji u školi i primjenjuje naučeno . Posadili smo naše drvo . Šećemo do njega , igramo se i veselimo.

Djelujemo danas

Zdravko Berger

__________zdravko_berger
0

Moje dobre navike su da odvajam otpad. Biootpad koristim kao kompost za svoj vrt. Koristim elektroničke uređaje što veće učinkovitosti. Pokušavam popraviti i ponovno upotrijebiti stvari. Koristim štedne žarulje i senzore za slavinu kako bi se smanjila potrošnja vode. Napravili smo duplu izolaciju krova kuće kako bismo uštedjeli na grijanju.

Djelujemo danas

Katarina Srakovčić Korač

________katarina_korac
3

S obzirom da svakodnevno gledam djecu koja se truju mobitelima i svakim danom sve manje imaju svijesti o prirodi ja i moja obitelj na našem imanju svakim danom pridonosimo očuvanju prirode. Prvi korak prije nekoliko godina bilo je razvrstavanje otpada, korak broj dva solari za grijanje vode te dizalica topline za grijanje malih kućica. Zadnje u što smo uložili je pročistač otpadnih voda gdje nam je želja u budućnosti nadamo se skoroj imati vrt koji će zalijevati tom vodom. ŽIVIMO ZELENO.

Djelujemo danas

Miroslav Andrić

______miroslav_andric
1

Slika prikazuje recikliranje građevinskog otpada (keramike).
A predlažem Vam i logo koji glasi:
“Ako sunce u krov bije
A ti želiš kilovat svoj
Rješenje se kod nas krije
Samo nazovi ovaj broj
123456789

Djelujemo danas

Marijan Felker

_______marijan_felker
3

Život u prirodi s konjem na svom ranču gdje imam 6 konja i promoviram takav život . U tom smislu oformio sam i konjički klub “Rozinanta”. Naziv kluba je po poznatoj kobili Don Kihota. Svi članovi kluba vrlo su osviješćeni glede očuvanja prirode, a dvije naše jahačice završile su fakultet u Breda (Nizozemska) upravo na temu očuvanja prirode i samoodrživih poduzeća i farmi.

Djelujemo danas

Sanja Albaneže

_______sanja_albaneze
1

Sadim s učenicima bukve na Učki u suradnji sa ekološkom udrugom Žmergo i JU PP Učka.

Djelujemo danas

Dario Škrinjar

_______dario_skrinjar
0

1. Od 2014.g. pratimo potrošnju el.energije. Zamijenili smo sve žarulje LED-icama.
2. Sustav grijanja smo prebacili na drva (2/3) i pelet (1/3),
3. Od 2017. prešli smo na sustav samoočitanja strujomjera te smo postigli dodatne uštede.
4. Stekli smo svijest i naviku da nepotrebna svjetla nisu uključena
5. Zamijenili smo termopan stakla niskoemisivnima (low-e)
6. Ugrađujemo sustav rekuperacije topline prozračivanja
6. Planiramo solarnu elektranu, ali … za sada je na čekanju 🙂
Lp

Djelujemo danas

Božana Rađenović

__________bozana_radjenovic
0

Ugradnjom toplinske zaštite na obiteljskoj kući povećala se energetska učinkovitost,smanjila se potrošnja energije i emisija CO2 u atmosferu.

Djelujemo danas

Josip Žuškin

________josip_zuskin
0

…sjeverna strana
Južna je ista, 330 m2 ukupne površine.

Djelujemo danas

Slavko Hlupić

_______slavko_hlupic
6

2014. godine LED svjetiljke su bile skupe te sam izradio plafonjeru pomoću CREE čipa 10W, hladnjaka iz pokvarenog laptopa i LED napajanje. Svjetiljka i danas svijetli. Sva ostala rasvijeta u kući je također LED.
Za prijevoz na posao koristim električni bicikl koji sam sastavio iz kupljenih dijelova. Uglavnom na posao je napravljeno 12500km i zahvaljujući njemu nije kupljen drugi automobil jer je vožen cijelu godinu.

Djelujemo danas

Darinka Horvat

____darinka_horvat
2

STOP plastičnim vrečicama!
Učenici Područne škole u Kamanju dizajniranu i šivanju platnene vrečice i to na šivačim mašinama koje su kupljene u sklopu volonterske akcije skupljanja starog tekstila kojom je škola osvojila vrijednu nagradu i kupila 5 šivačih mašina. U našim učionicama nastaju prave male kreacije iz recikliranog materijala!

Djelujemo danas

Tin Hušnjak

_______tin_husnjak
1

Drevna vještina i jedan od prvih načina putovanja po svijetu – jedrenje. Vrlo eco friendly.

Djelujemo danas

Jasmina Katunić

_______katunic
3

Ovim putem na natječaj prijavljujem svoju školu, Osnovnu školu Žakanje čiji se djelatnici i učenici brinu o 2 hektara školskog vrta koji sadrži nastade lješnjaka, bobičastog voća, voćnjaka u kojemu je svaki razred zasadio svoju voćku, arboretum, jezerce, meteorološku stanicu, visoke gredice u kojima raste povrće i zaćinsko bilje, učionicu na otvorenom kojoj je potrebno ugraditi rasvjetu. Slika prikazuje učenike iz volonterakoj kluba koji uređuju kamenjar i okoliš oko te učionice.

Djelujemo danas

Tomislav Francic

___tomislav_francic
2

Najviše uštede energije se ostvaruju tamo gdje se i najviše troši. U slučaju ove obiteljske kuće u Čakovcu, ocijenjeno je da je to za grijanje i hlađenje. Iz tog razloga, prilikom nedavne renovacije (najvećim dijelom u vlastitom aranžmanu) odlučili smo se uz 20 cm vanjske izolacije, ostaviti postojeće zidove od 45 cm opeke te unutarnja strana gipskartonske ploce. Nadamo se da kao mlada obitelj barem malo doprinosimo smanjenju klimatskih promjena, a i novčanik nam je zahvalan.

Djelujemo danas

Sonja Crnojević

____sonja_crnojevic
3

Slika govori više od 1000 riječi.
Život u kući je pun svakodnevnih poslova oko okućnice, a košnja trave je jedan od njih. Korištenjem električne kosilice umjesto kosilice na benzin, brinem o zaštiti okoliša, jer se na taj način smanjuje emisija stakleničkih plinova, a istovremeno brinem o svom zdravlju i kvaliteti zraka u svom kvartu.

Djelujemo danas

Lucija Gudlin

______lucija_gudlin
1

Iako me svi uvjeravaju da to nije potrebno, ja svejedno hodam okolo i izštekavam sve štekera :).

Djelujemo danas

Ivan

_________ivan_sesvete
0

Sadnja na eko farmi na prostoru udruge Flyer u Molvicama pored Samobora…

Djelujemo danas

Marta Pribanić Vidović

______marta_pribanic
3

Dobro Vam jutro Zeleni!
Naš najmanji još je u peleni,
a već ga učimo svemu vrijednom,
da dom zovemo Planetom Zemljom.

Da struja je skupa ali ne šteti,
sadimo vrt pa uživamo ljeti.
Da djedove čuvamo ovčice,
a med skupljaju pčelice.

Najveća vrijednost je obitelj naša,
život je jedna šarena kaša.
Da svakom žitu kukolja ima,
a otvoriš prozor kad treba ti klima.

Ovaj natječaj koji provodi ZEZ
kao stvoren je da napravimo rez.
Nas pet stane u električnog Smarta
Glicinija, Zora, Frano, Alen i Marta!

Djelujemo danas

Anastazija Komljenović

___anastasia_komljenovic
2

Zelena knjižnica. Kao edukator i bibliotekar s mladim generacijama puno radim na svijesti o zaštiti našega planeta, očuvanju energetskih resursa. Moje je radno mjesto – školska knjižnica udomila 15 različitih biljaka, a knjižni fond obiluje temama i pričama iz povijesnoga razvoja i života Zemlje – našega doma i Sunčevog sustava – naše domovine. Inače, Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku je projekt pokrenut radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika za zaštitu i očuvanje prirode.

Djelujemo danas

Alen Rogić

___alen_rogic
3

Alen Rogić i drugi volonter u čišćenju smetlišta u akciji “U smeće, ne u prirodu” održanoj 24.4.2021. u organizaciji Turističke zajednice. Cilj je bio da volonteri u svojem mjestu očiste divlje odlagalište ili pokupe smeće putem. Ovo je jedno od prekrasnih mjesta zagađenog smećem kojeg smo očistili uz pomoć desetak volontera koji su se priključili akciji.

Djelujemo danas

Vladimir Kubelka

________vladimir_kubelka
4

temelj koji se nalazi u voćnjaku oraha i lješnjaka i koji je predviđen za preradu istih. u tijeku je izgradnja objekta, ali kako objekt nalazi daleko od struje neophodan mi je električna energija a jedini način da dođem do nje je sunčana elektrana. Nakon prerade oraha i lješnjaka otpad (Ljuska) koristiti ću za grijanje stambenog objekta koji se nalazi par kilometara dalje te ću na taj način višestruko doprinijeti očuvanju prirodnog okoliša i uštedi energije

Djelujemo danas

Martina Režić Bašić

___m_r_basic
3

Naš dom smo od samih temelja planirali za što bolju energetsku učinkovitost i za korištenje prirodnih resursa, a prije svega Sunca. Sve sobe su orijentirane na jug, terase su natkrivene, a na kuću smo postavili solarni kolektor za toplu vodu. Sigurno vam neće promaknuti niti naš mali plastenik gdje uzgajamo povrće za naše potrebe. No nešto nedostaje. Bijeli krov vapi za sunčevim kolektorima, a tek uz njih mogli bismo reći kako će naš dom biti baš energetski učinkovit. Pomozite nam u tome 😊

Djelujemo danas

Tajana Stipetić

___tatjana_stipetic
3

Ovo je moja kuća. Uspjela sam sva svjetla, žarulje prebaciti na led svjetla. Pokušavam smanjiti potrošnju električne energije. Čim više okrenuti se prirodi. Moj budući plan je staviti struju u kuću preko solarnih ploča. Iskoristiti prirodu.

Djelujemo danas

Boris Bađun

___boris_badjun
4

Treća sreća – to mi je sad ovaj natječaj. Vjerujete mi, ovo je stvarno povezano s temom natječaja. Već i zbog činjenice da je moja kuća na sunčanoj strani grada. Moja dobra energetska navika biti će promjena izgleda mog krova. Kako? Nisam uspio s prijavama na dva natječaja Fonda. Pokušavam sve s ciljem da mogu gledati solarnu elektranu na krovu moje kuće. Pogledajte fotografiju krova; vapi da kroz solare upija energiju sunca koja ga obasjava cijeli dan. Stvarno to želim. Dati svoj doprinos.

Djelujemo danas

Damir Benaš

___damir_benas
0

Veliki slap Plitvička jezera

Djelujemo danas

Vanessa Vasić -Janeković

______vanessa
1

Stari kameni zid kuće u Valdarkama na Lošinju izoliran žbukom od vapna i konoplje s ugrađenim drvenim policama od odbačenih hrastovih podnih dasaka i jastucima od starih šatorskih krila na klupi napravljenoj od starog školskog stola. Paučinu su isprele kućne prijateljice… 🙂

Djelujemo danas

Ana Smoljak

____ana_smoljak
4

Odlazak u Grad na čijem području nema javnog prijevoza na biciklu. Odlazak u grad biciklom povoljniji je ali je i ekološki i ekonomski održiv način putovanja. Nadalje, povećava mobilnost i brzinu obavljanja posla jer nije potrebno brinuti o parkiranju. Štoviše, puno puta sam se uvjerila da mi treba približno isto vrijeme da otiđem u poštu podignuti preporučenu poštu s automobilom i s biciklom. Stoga uvijek kad mi je odredište centar grada, ako to vremenski uvjeti dopuštaju, putujem biciklom.

Djelujemo danas

Ivan Vorel

___ivan_vorel
3

Pozdrav Suncu, grad Zadar, dan prije pretrčanih 20.6km na WINGS FOR LIVE utrci!

Djelujemo danas

Zvonimir Kusturić

___z_kusturic
1

Ja i moja dva andela

Djelujemo danas

Željko Hozjan

___zeljko_hozjan
1

Slika nastala u selu Novo Selo Rok. Spoj sunčeve energije, vjetra, snaga zemlje.
Puno vremena provodim vani šetajući…
Katkad se zapitam da li uistinu znamo za darove života koji nam je na raspolaganju.
Posjedujem kuću i maštam da stavim sunčanu elektranu …
Zahvaljujem na prilici da sudjelujem na Vašem natječaju i nadam se sunčanoj elektrani.
Srdačan pozdrav Vam šaljem iz prekrasnog Međimurja

Djelujemo danas

Slavko Poznanović

__slavko_poznanovic
2

TAMO GDJE VJEČNO SUNCE SJA

STRUJE NEMA SVAGDJE,
ALI SUNCA IMA SVUGDJE
SUNCE SIJA, SUNCE GRIJE,
TOPLINOM ZRAČI
SUNCE SE NEKAD POMRAČI,
AL NE DAJMO DA SE ZAMRAČI

Na slici se vidi da je luster na stropu istrgnut još u ratu, a struja još nije priključena. Ali sa malim solarom 60W (malo više, ne bi bilo previše) osvijetlio sam svoj topli dom, koji se nalazi i uvijek je bio

TAMO GDJE VJEČNO SUNCE SJA

Djelujemo danas

Filip Koprčina

___filip_koprcina
3

Nakon postavljanja solarnih panela u Zaporožju u Ukrajini, koristimo dron za snimanje i provjeru ispravnosti solarnih panela.
U Ukrajini sam proveo 3 fantastična mjeseca na razmjeni/erasmusu za Mlade poduzetnike, naučio kako instalirati solarne panele i dizajnirati elektranu, kako sve skupa funkcionira, te dobio želju za stvaranjem moje tvrtke koja se bavi solarnom/obnovljivom energijom.

Djelujemo danas

Lovro Ćuk

___Lovro_cuk
37

Sanjam! Sanjam, da ne zagađujemo Zemlju, da će sve elektrane na fosilna goriva zamijeniti solarne, a pčele neće biti ugrožene…tada će nam svima biti slađe (:
Hvala Vam što mi pomažete u ostvarenju sna!

Djelujemo danas

Zoran Galunić

____zoran_galunic
11

Vozimo bicikle, grijemo na pelete, na placu šaramo s platnenim torbama. A i na drvu nam rastu platnene zaštitne maske, kad ih trebamo :-).

Djelujemo danas

Ivica Šalić

____ivica_salic
6

Ponekad je romantično, a i vidi se uz svijeću.

Djelujemo danas

Ivan Glavurdić

_____ivan_glavurdic
0

Da Vam u kući ne bude mračno kao na mojoj uključite sunce i osvijetlite svoj dom besplatnom i zelenom energijom.

Djelujemo danas

Iva Turcin

___iva_turcin
3

U Zagrebu gradimo samoodrživu drvenu kuću podno Sljemena. Dobrom dijelom je radimo sami (od zidova do namještaja) i u gradnji smo koristili drvo, slamu, glinu. Ugrađena je dizalica topline, voda se koristi iz rezervoara za kišnicu, a na krovu je priprema za solarnu elektranu. Kao istinski ljubitelji prirode i planinari vizija o gradnji ovakve kuće nastala je prije 10tak godina tijekom planinarenja Austrijom, Švicarskom, Slovenijom i jedinstveni je primjer takvog pristupa u gradnji u Zagrebu.

Djelujemo danas

Ante Pavić

____ante_pavic
0

Koristi se prirodnim proizvodima i uzmi ono što nađeš u prirodi. Za savladavanje nepoznatog uzmi knjigu i infomraj se.

Djelujemo danas

Krešimir Grancarić

_____k_grancaric
1

CABINCABIN je polumontažna kuća skrivena u krošnji stogodišnje hrastove šume nadomak centra grada. Prirodni materijali i održivost su vodilje ove kuće od 50m2.

Djelujemo danas

Siniša Keres

__sinisa_keres
1

Radni i vrijedni članovi obitelji kojima bi dobro došla mini solarna elektrana za igrice i TV, rasvjeta i frižider u vikendici. Hvala puno 👍

Djelujemo danas

Jadran Jurkovic

__jadran_jurkovic
1

Koristeći uređaje noću, štedimo novce.
Želimo i bolje spavati i koristiti struju na Sunce!

Djelujemo danas

Damir Sever

___d_sever
1

Izazov bez povijesnog iskustva za široko tržište
Tehnološki razvoj se očekuje u svim aspektima od digitalizacije energetike do skladištenja energije. Jedan od izazova je korištenje prijevoznih sredstava u prometu prema iskustvu funkcioniranja prijevoznih sredstava na fosilna goriva. Ova slika prikazuje gospođu u godinama koja se želi priključiti razvoju ekoloških tehnologija, međutim nedostaju potrebna spoznaje u prijenosu iskustava licem u lice kako da ju električni skuter ne ostavi na cesti.

Djelujemo danas

Antun Cerovečki

__antun_cerovecki
2

Svi mi radimo na struju.
Svi koji bicikliramo kroz grad, znamo okus zraka na križanjima. Prelaskom na EV, to će se promijeniti, a gorivo ćemo proizvoditi iz OIE.
Ali ne rade samo električna vozila na struju. Naš mozak šalje električne impulse kroz živčani sustav sve do naših stanica. Naše srce ima vlastito EM polje. Bez struje, mi ne bismo bili živi. Bez sunčeve svjetlosti mi ne bismo bili živi. Pa ima li boljeg razloga da se okrenemo tom beskonačnom i neusporedivo čišćem izvoru energije?

Djelujemo danas

Vlasta Komarac

__komarac
2

U trgovinu idem triciklom (pst, pst, ne znam voziti bicikl), led lampe nam osvjetljavaju dvoriste, a vodu za kuhinju i kupaonicu vec 10 godina grije sunce. To su objekti koje najvise koristimo ljeti, jer se bavimo ekoloskom poljoprivredom.
Na kući za stanovanje čekamo solarnu elektranu!

Djelujemo danas

Iva Kraljić

__iva_kraljic
1

Vozimo električni auto, vozimo e-robomobil.
Sortiramo sav otpad i pretvaramo kompost u zemlju,koristimo platnene vrećice , koristimo omote za hranu od tkanine i pčelinjeg voska, koristimo višekratne bočice, veliki dio stvari za djecu dobivamo/prosljeđujemo od rodbine i prijatelja.
Trudimo se jesti i kupovati lokalne i sezonske namirnice.
Učimo djecu da paze na okoliš i resurse -slika-gdje naša djeca (Vera i Pavel) imaju svoj mini vrt sa patkicama da nam na najprirodniji način pomognu s puževima

Djelujemo danas

Miljenko Cižmek

__cizmek
1

Spasonosne životne zrake sunca oh sunca nam dajte

Djelujemo danas

Daniel Filipović

daniel_filipovic
2

Dobre energetske navike😂😂, od malih nogu. Moje troje djece, Karlo 11g, Sara 9g , Elena 7g… pozz

Djelujemo danas

Marija Klašnja

__marija_klasnja
2

Evo mene s posla. Iako u 63-oj svaki dan 20 minuta do posla i 20 minuta natrag. Hodam sunčanom stranom ulice.Moje dvorište je puno voća, povrća i cvijeća. U izviđačima sam i uvijek sudjelujem u akcijama. Kompostiram u dvorištu i to koristim kao gnojivo za vrt.

Djelujemo danas

Marko Šuša

____marko_susa
0

Proslava jubilarnog rođendana.

Djelujemo danas

Ivan Senjak

ivan_senjak
2

Kuća u ključ, 500 mq krova, od toga pola jugo- zapadna orijentacija.

Djelujemo danas

Vesna Butinar

butinar_vesna
4

NAJSOLARNIJA ULAZNA VRATA U HRVATA
ZRACNI KOLEKTOR ne prekriva cijelo termopan staklo na vratima sto omogucuje ulaz dnevnog svjetla u prostoriju i rast cvijeca. Kolektor je podijeljen AL. limom obojenim crnom selektivnom bojom na 2 zracna kanala (jedan ispred, a drugi iza). Kanali imaju otvore pri dnu i vrhu da ugrijani zrak moze slobodno cirkulirati. Mali panel pokrece ventilator za bolju ucinkovitost.
Samo SUNCE moze tako JEFTINO, JEDNOSTAVNO I DJELOTVORNO

Djelujemo danas

Željko Rogošić

_rogosic
0

Obiteljska kuća na 2. Kata ,pripremljena instalacijom na ravnom krovištu za ugraditi fotonaponski panel a u zajedničkom domačinstvu živi sin i nevjesta (mladi bračni par sa 4.djece i 5. na putu ).

Djelujemo danas

Ljiljana Buršić

ljiljana_bursic
3

Sunčeva energija je najčišći, najbogatiji i najfleksibilniji obnovljivi izvor energije.
Kuća je bez priključaka struje i vode, a i ideja je da objekt ostane takav, da bude samostalno održiv i neovisan o priključcima na struju, vodu i kanalizaciju te da ima minimalan utjecaj na okoliš, a voda, odnosno kišnica, da se sakuplja s krova i pohranjuje u cisternu.
Smještaj je drukčiji i u potpunom skladu s prirodom i s minimalnim utjecajem na nju.
Vizija je bila da nekretnina postane eko kuća.

Djelujemo danas

Vlado Sremić

vlado_sremic
3

Moje solarno grijanje sanitarne vode radi već 7 punih godina bez problema. Svu montažu radio sam, osim uz pomoć rođaka za varenje bakrenih cijevi. Za akumulaciju tople vode koristim dva ventilima odvojiva stara bojlera od 110 litara. Tako lakše i bolje iskoristim insolaciju za oblačnog vremena.
Složio sam i sunčanu elektranu off grid manje snage koja radi punih 6 godina.
O korištenju led rasvjete i energetski učinkovitih kućanskih aparata da ne govorim.
Kolika je želja za on grid jasno je!

Djelujemo danas

Klara Petković

klara_petkovic
0

OKOLICA UMAGA ODLICANA POZICIJA ZA SOLAR

Djelujemo danas

Dalibor Vujević

dalibor_vujevic
3

Ovo je ulaz u kamp (Good Energy Factory). Moja želja je da postanem potpuno neovisan što se tiče prljave energije!!!
Potrebna mi je ele.pumpa za vodu(solarni pogon) te ele.bojler za toplu vodu(solarni pogon) itd.slični uređaji na striju..

Djelujemo danas

Iva Markulin

iva_markulin
3

Mi smo mala eko-škola OŠ Stjepana Bencekovića!Naša se škola nalazi u prirodi i zelenilu,daleko od grada i zagađenja koje se tamo događa,imamo travnatu površinu i vrt u kojem sadimo cvijeće,voće i povrće.Čim nastupe proljetni dani, potičemo učenike da dolaze u školu biciklima.Fotografija koju šaljemo prikazuje samo dio naših učenika koji je došao biciklima,te na šaljiv način želimo pokazati da vozač autobusa možda uskoro neće imati posla i da bi trebao potražiti posao kao ”vozač biciklo- busa”.

Djelujemo danas

Ivica Stjepanović

ivica_stjepanovic
1

Tamo gdje sam mogao ugradio sam štedljivu led rasvjetu.

Djelujemo danas

Neven Buntak

neven_buntak
0

Fotografija pokazuje 4 bicikla kojima se ćesto koristimo u slobodno vrijeme ima još fotografija ali ne stanu u prostor o odvojenom sakupljanju obnovljivih materijala, plastike, papira, metala, stakla i bio otpada te uz još neke sitnice mislim da pridonosimo očuvanju našeg planeta

Djelujemo danas

Dean Gobo

dean_gobo
1

visestoljetni kesten i stoljetni voz na mom imanju….. sve je zeleno koliko vidite. Mislim da sam zasluzio da osvojim besplatnu solarnu energiju🌲

Djelujemo danas

Ivan Bacic

ivan_bacic
2

Zemlja je tvoj jedini izvor jer drugog izbora nemaš, stoga prestani zagađivati okoliš i postavi solarnu elektranu kao i moj susjed 😁

Djelujemo danas

Ivana Šabić

ivana_sabic
4

Svoj automobil sam zamjenila s Guide B električnim biciklom koje je izradila firma Ljubičić Technology.

Djelujemo danas

Refik Kovacevic

refik_kovacevic
1

Solarne svjetiljke, pale se predvečer . Na grmu ruže.

Djelujemo danas

Jadranko Mates

jadranko_mates
2

Ventilacija wc-a nakon kupanja, Meteo stan. i 3 vanj. senzora da znam kad luftati kuću, Pametne i “glupe” TRV glave, 8cm fasada, 20 cijevi za PTV, Klima spojena na Internet, Odvajanje plastike i papira, PVC + ALU, Pametni termostat spojen na Internet, DIY solarni bojler u pripremi, Kompostiranje, Sakupljanje kišnice, 2 auta na plin, Dodatno brojilo sa prikazom trenutne snage, Dok čekam toplu vodu na kadi punim vodokotlić, Recirkulacija PTV 4 puta na dan po 2min

Još fali samo FN elektrana za 3000kWh/god

Djelujemo danas

Josip Markić

_josip_markic
2

Dobre energetske navike, kao i mnoge druge stvari, najbolje se nauče u obitelji od malih nogu.
Biciklom u školu čak i kada su temperature ispod nule osim što smanjuje ugljične emisije je i zdravo, dobar je primjer drugima, a nije loš ni osjećaj zaobilaženja hrpe auta u zastoju u ulici kraj škole. 🙂 Dodatni poticaj za zeleniji način života našoj djeci bi svakako bila spoznaja da se sunčana energija uz sunčani sat(na slici) može i na još puno korisnih načina iskoristiti..

Djelujemo danas

Tomislav Knežević

_tomislav_knezevic
3

Da bi nam budućnost svima bila svijetla od malih nogu djecu učimo da gase svjetla.

Djelujemo danas

Irena

__irena
2

Gradska cura koja je pomoću pametnog malčiranja malina korom od drveta odlučila uštediti na potrošnji vode i održanju humusnog tla.

Djelujemo danas

Mladen Herceg

mladen_herceg
2

Ugrađena pvc stolarija, izo stakla, termo fasada.U kući su led žarulje, aparati minimalno A+. Otpad se razvrstava, bio otpad ide u kompost i na vrt.

Djelujemo danas

Ana Falconi Hicks

falconi_hicks
5

Pozdrav, ovo je naše imanje u Hrvatskom Zagorju gdje pokušavamo živjeti sa djecom po svojim idealima i odmaknuti se od sustava i zagađenja koje stvara.Nastojimo se biti samoodrživi i još nemamo priključak za struju, te ražimo načine i ideje što napraviti.Vaš natječaj je fantastičnaprilika da nastavimo u samoodrživom i idiličnom smjeru koji želimo ako ga dobijemo.Bavimo se zdravim načinom života,vježbanjem,masažama,organskim uzgajanjem povrća,voća i aktivnostima za djecu i zajednicu oko nas.

Djelujemo danas

Tomislav Čikara

tomislav_cikara
2

Najbolji način za povezivanje osobe s prirodom bez ugljične emisije je vožnja bicikla. Iako sam u posjedi hibridnog vozila i električnog romobila, najbolji su mi vikendi s biciklom po planinama, otocima i ravnicama Republike Hrvatske.

Djelujemo danas

Boris Štancl

boris_stancl
15

Oduševljen sam sa upotrebom solara u domaćinstvu, na žalost zbog cijene mi je nedostupno. Zato sam barem mogao postaviti dva panela ukupne snage 320 W i tri akumulatora. Imam vlastitu rasvjetu u kući na LED 12 V, napajanje rutera, pumpe za solarno grijanje… I solarno grijanje vode sam sam napravio sa kupaonskim cijevastim radijatorom. Veliki dio godine imam suncem grijanu toplu vodu. Kuća je sagrađena prije 18 g., drvna konstrukcija i mineralna vuna. Za grijanje trebam 6-7 m drva godišnje.

Djelujemo danas

Ivan Žagar

ivan_zagar
0

Volim sunce

Djelujemo danas

Dunja Kruljac

dunja_kruljac
3

Ne kupujem povrće dovezeno iz dalekih zemalja, uzgajam ga. Vrtlarim u skladu s prirodom. Sretna sam kad mi kukac pojedem biljku jer tad znam da je moj vrt dio ekosustava. Kompostiram, da smanjim otpad, i stvorim humus. Zazelenila sam okoliš zgrade. Sadim cvijeće, začine, stablašice. Štitim zemlju, stvaram hlad, biljke upijaju štetne stvari iz zraka, a za uzvrat ih njegujem i pružam ljubav. Ovo je moj zeleni raj, usred grada, još nedostaje sunčana elektrana.

Djelujemo danas

Marijo

_marijo
5

Mi volimo naše sunčane kolektore. Napravili smo zatvoreni krug sa relejom gdje se pomoću solarnih ćelija proizvodi energija koja pokreće ventilator koji upuhuje toplinu koja se stvara u toplinskom kolektoru koji je napravljen od limenki piva. Višak proizvedene energije akumuliramo za rasvjetu na 12 V i punjenje mobitela.

Djelujemo danas

Danijel Jerolimov

danijel_jerolimov
1

Radi se odvoriastu u Kastelima. Na slici se vidi zid koji je okrenut na juznu stranu. Ovdje su zamisljeni suncevi paneli. Vidjevsi vas oglas odnosno nagradnu natjecaj odlucio se prijaviti. Koristli bi se za vanjsku rasvijeti isitne potrosace.
Lp Danijel Jerolimov
Kastel Luksic

Djelujemo danas

Mario Vukasović

mario_vukasovic
4

Iako su, kod nas na jugu, javni punjači i punionice jos rijetki i često nefunkcionalni, to nas nije pokolebalo udomiti ZE Twingo – mali autić za velike pustolovine i još veće očuvanje okoliša.

Djelujemo danas

Ivo Buzdovačić

ivo_buzdovacic
4

Ponukan idejom o dostupnosti sladoleda na mjestima bez priključka električne energije izradio sam potpuno autonomni sustav kojeg sam nazvao SOLARFREEEZE koji umjesto plinskih boca i sličnih konvencionalnih energenata za rad koristi sunčevu energiji putem sklopivog krova na kojem se nalazi foto panel dok se u unutrašnjosti nalaze sustavi baterija te inverter. Osim navedenog ugtadio sam i vodene spremnike te pumpu, a za večer tu su i LED rasvjete. Srce sustava je škrinja od 350 litara.

Djelujemo danas

Igor Horvat

igor_horvat
2

Mi i smo jedna velika obitelj koja uvijek koristi bicikle za prijevozno sredstvo. Bilo da se ide u vožnju, na posao, dućan ili vrtić. Dugačku vožnju uz bicikl, obožava i naš labrador Toto. Sunčevu svjetlost već nekoliko godina koristimo za solarnu pripremu tople vode. Tako da je postavljanje fotonaponskih ćelija naš sljedeći korak prema energetskoj učinkovitosti i neutralnosti.

Djelujemo danas

Želimir Mazor

zelimir_mazor
3

Preradili smo Renault Clio u električni automobil, registrirali ga i vozimo se sa njim već nekoliko godina.
Postavili smo vlastiti nosač solarnih ploča i napravili malu elektranu za vlastite potrebe. Nismo električari i ne bavimo se time , to smo napravili za vlastito zadovoljstvo.

Djelujemo danas

Sanda Kavain

sanda_kavain
0

Dizalica topline zrak-voda, grijanje stambenog prostora i sanitarne vode.

Djelujemo danas

Ljubomir Kavain

ljubomir_kavain
0

Ugradbena led svjetla u kući.

Djelujemo danas

Damir Janeček

damir_janecek
2

Sadnja povrca i drveća i paznja opcenito bicikla auto na plin konj setnje u sumi s psima..udomljene mace i psi i konj. Trudimo se i bez love smo . Super bi dosla solarna energija.

Djelujemo danas

Daniel Majnarić

daniel_majnaric
101

Pozdrav. Mi smo mala vesela obitelj iz Like koja kreće u agroturizam i eko proizvodnju povrća i voća te ugostiteljstvo , stoga bi nam na našem ranču koji je u planu super došla solarna energija kako bi bili bas u skladu sa prirodom potpuno. U blizini nas je i selo Smiljan rodno mjesto Nikole Tesle koji je i najbitnija ličnost u svijetu električne energije pa bi to bio pun pogodak za cijelu priču , i za sami kraj da se i drugi osvjeste u moć prirode koja nam sve nudi samo treba prepoznati

Djelujemo danas

Dražen Štruk

drazen_struk
2

U procesu smo gradnje obiteljske sunčane pasivne kuće koja neće imati klasično grijanje, nego će se grijati pomoću sunca i preko dizalice topline koja se napaja preko fotonaponskih panela i geotermičkog izmjenjvaća topline za predgrijavanje ulaznog svježeg zraka za cijeluu kuću, voda će se reciklirati i crpiti iz zemlje. Za sada je to maksimum našeg doprinosa smanjenju potrošnje ograničenih energetskih resursa na planeti Zemlji.

Djelujemo danas

Davor Cikač

damir_cikac
5

Svoju malu kućicu na polju napajamo solarnim panelom, uzgajamo božićna drvca i pri tome naša drvca smanjuju CO2! Uz to vozimo mali zeleni električni auto pa bi nam elektrana na krovu baš dobro došla za punjenje vozila! Pozdrav iz Varaždina!

Djelujemo danas

Žana Plažanin

zana_plazanin
1

VOLIM PRIRODU JER BEZ NJE MI MALI LJUDI SMO NULA …ČUVAJMO JE

Djelujemo danas

Mladen Ivanković

mladen_ivankovic
3

Osijek, grad bicikala i zdravog života.

Djelujemo danas

Sanja Kunštek – Šimatović

sanja_k_simatovic
4

Uz obilje sunca, pogled na Kvarner i Učku koja se iz mora uzdiže,…
…., uz panele za toplu vodu, u cilju zaštite naše planete, ovom krovu proizvodnja struje nedostaje….

Djelujemo danas

Zdravko Kirinčić

zdravko_kirincic
6

Vozim osobni automobil s malom elektricnom potrosnjom i s nula ispusnih plinova.

Djelujemo danas

Vladimira Kosanović

vladimira_kosanovic_2 copy
7

Kada je lijepo vrijeme vozim se električnim romobilom i pritom uživam u prirodi i svježem planinskom zraku, a i ekološki je prihvatljiviji od automobila 🙂

Djelujemo danas

Vladimir Šestak

vladimir_sestak
4

Cijeli objekat je pasivna solarna kuća. U priloženoj slici možete u gornjem dijelu vidjeti solarni bojler, a u donjem dijelu možete vidjeti 4 solarna kolektora na stakleniku koji u ljetnim i zimskim mjesecima akumulira sunčeve zrake i stvara toplinu. Započeta je investicija u oko solarne elektrane 3,2 kilowata (gotov projekat) te ugradnja nove stolarije većeg koeficijenta zaštite. Zadovoljavam sve kriterije koji su potrebni za sudjelovanje u nagradnoj igri.

Djelujemo danas

Tanara Vučetić

tanara_vucetic
4

Dobar dan, vegetarijanka sam, razvijam svoj modni brend od veganske koze- koza od kaktusa, jabuke, manga i dr Većinom koristim bicikl,pjesacim, javni prijevoz, upravo polszem vozački i nadam se kupiti hibrid električni auto. Koristim LED rasvjetu, područjem i cuvam prirodu, recikliram i razvrstavsm otpad.Solarna energija me zanima,htjela bi da i u našoj kuci sto vise koristimo obnovljive izvore energije i smanjimo ugljični otisak cijele regije barem na prihvatljivih 1,8 sa sadašnjih 2,2-2,8.

Djelujemo danas

Sandra Popara Vučetić

sandra_popara
4

Pozdrav, koristim isključivo LED rasvjetu, bicikliram, hodam ili koristim javni prijevoz pretezno, kupujem hranu kod lokalnih OPG, vegetarijanska prehrana uz mali udio mesa, nadam se uskoro posve vege. Uzgajam sobno i balkonsko bilje, cuvam prirodu i obožavam provoditi vrijeme u divnim sumama, na planinarenju i u kucu u Istri gdje bi uveli solarnu energiju:, energetsku neovisnost i neskodljivost. Pratim vas rad,cestitam na progresivnom i edukativnom pristupu, puno sam naučila kroz vase objave.

Djelujemo danas

Petar Kajić

petar_kajic
6

Ovo su prave Eko krave, koje žive od zelene trave. Svi smo uz njih postali vege popasli smo sve okolne brege. Još nam samo nedostaje solarna elektrana od 3 kilovata, da svaka predvodnica po kilovat hvata. Tad bit će u selu glavne krave i noću će imat zelene trave 😉

Djelujemo danas

Maja Postonjski

maja_postonjski_2
2

Na Velebitu

Djelujemo danas

Siniša Popović

sinisa_popovic
1

Samo ljubav! 🙂

Djelujemo danas

Mosor Prvan

mosor_prvan
10

Na mladima svijet ostaje – naše cure na prosvjedu za klimu. Vrijeme je sad!!!

Djelujemo danas

Mladen Skuliber

mladen_skuliber
4

Instalacijom mini solarne elektrane u vlastitom aražmanu osigurali smo da je vikend kuća temperirana, prozračivana sa ugodnom sobnom temperaturom jer električni potrošači koriste prioritetno solarnu energiju. Potrošaći u navedenom objektu pale se automatski ili mobitelom. Ukoliko imamo viška struje deponiramo ga kod opskrbljivača i povučemo nazad kad nam treba. Sunca i svjetla ima dovoljno, a malo ga potrošaća koristi. Užitak je trošiti struja kad znaš da je tvoja prikupljena sa krova.

Djelujemo danas

Suzana Mrkic

suazana_mrkic
1

Suncem okupani otok 🌴 idealan za solare

Djelujemo danas

Drago Pezer

drago_pezer
2

Jedan mali korak u uštedi energije. Dok smo u ovom zimskom vrtu kad sunce sja ne treba grijanju niti u kući ni u sred zime i tako štedimo makar malo energije a što bismo sve postigli sa sunčanom elektranom!?

Djelujemo danas

Sandro Erceg

sandro_erceg_2
5

Električni stil a ne đir!

Djelujemo danas

Jerko Tomašević

jerko_tomasevic
4

Moram dopuniti🖐💪👍

Djelujemo danas

Ivan Butković

ivan_butkovic
0

Šematski prikaz solarnog spjanja i instalicija.

Djelujemo danas

Borna Lav Skračić

borna_lav
9

Surfajući po netu došao sam do saznanja da je transport odgovoran za 20% ukupnih emisija CO2 na svijetu te da su cestovna vozila za prijevoz ljudi odgovorna za 45% emisija CO2 unutar transportnog sektora. Imajući to na umu iznimno sam sretan što imam priliku voziti električni automobil te što sam, provlačeći električnu instalaciju od stana do garaže svoje zgrade, u procesu aktivacije vlastite punionice snage 6kW. Ovo je samo jedna od fotografija s kojima smo označili radne akcije.

Djelujemo danas

Mirko Gašljević

mirko_gasljevic
3

Prije 10ak godina izradio sam edukacijski mobilni fotonaponski otočni sustav kojim smo promovirali uporabu sunčeve energije.
Ist tako izradio sam i enukacijski mobilni solarni termalni sustav zaq pripremu potrošne tople vode i grijanje. Šteta što se može priložiti samo jedna fotka.
Iste sustave smo vozali po lokacijama oko Zgb i pojašnjavali građanima način korištenja solarnih sustava za proizvodnju električne energije i tople vode.

Djelujemo danas

Srđan Stojimirović

srdjan_stojimirovic
6

“You are my sunshine, my only sunshine,
You make me happy when skies aren’t gray,
You’ll never know dear, how much I love you,
Please don’t take my sunshine away”

Djelujemo danas

Kristina Kulišić

kristina_kulisic
2

Volimo hodati,šetati,planinariti,i pritom sakupljamo sve ono što ne pripada prirodi.Za sakupljanje otpada koristimo iskorištene vreće peleta,na koji se zimi grijemo,a kuću nam osvjetljavaju LED žarulje.Kuda ne možemo pješice,tu je naš,od milja zvani Hibi 🙂

Djelujemo danas

Ines Fulir

ines_fulir
2

Ja i moje “bike” društvo.
Počele smo prošle godine kada je krenula pandemija Korone. Za početak je to bila ruta od par kilometara…
I tako svaki drugi dan smo se družile i povećavale kilometre.
Na kraju smo završile na rutama od po 80 km na dan i prošle pola zagrebačke i karlovačke županije.
I danas nam bicikl nastavlja bit najbolji prijatelj do posla ili samo kao rekreacija.

Smanjimo CO2, povećajmo svoje zdravlje!!

Djelujemo danas

Marnel Tomić

marnel_tomic
29

Ovo je moja barka koju sam konvertirao na električni pogon.
To je klasična pasara, izgrađena u Komiži, 1983., godinu dana prije moga rođenja. Koristim ga svakodnevno za prijevoz stvari do uvale gdje je mala kamena kućica kojoj živim već 10 godina, skoro potpuno samoodrživo (skupljanje kišnice, el. energija iz sunca i vjetra). Pogon čini prerađeni Tomos4 u kojeg je stavljen električni motor od 1.5 kW, te solarne ploče od 600 W koje pune baterije kapaciteta 250 Ah. Autonomija je oko 3 sata.

Djelujemo danas

Jan Kopriva

jan_kopriva
5

Tracker 3x 350 W kućni rad

Djelujemo danas

Nikica Kosor

nikica_kosor
3

Svijetli dan i noć
Svjetlost plavkasta i žuta, daju mu posebnu moć.
Led žaruljice mu snagu daju,
Energiju štedjeti ne prestaju.
Poput najbogatijih bisera,
Zanimljivog je izgleda.
S ponosom vam predstavljamo
Led Luster uporabljamo.
Društvo mu čine i mnoge druge štedne stvari,
Da nikad se ne pokvari.

Djelujemo danas

Nenad Radmanović

nenad_radmanovic
4

Struja u vinogradu 😃

Djelujemo danas

Lada Radin

lada_radin
10

Lako se slikati na biciklu! Evo moje slike na bali sjena ispred drvene kuće koju smo kupili na selu i u koju selimo iz centra Zagreba. Iako me jako zanimaju obnovljivi izvori, teško nalazim konkretne i praktične informacije o implementaciji održivih rješenja u praksi, u Hrvatskoj, na lokalnoj razini. Ono, step by step što i kako činiti. Ali ok, probat ćemo…

Djelujemo danas

Josip Vine

josip_vine
2

Ovo je prikaz solarne elektrane koju sam htio napraviti uz moju vikendicu. Čelična konstrukcija (pravokutne cijevi) bi trebala podržati cca 10 kW. U međuvremenu financije su se “pošturmale”. Imam još 2 lista nacrta u Autocadu, ali Vi primate samo jednu sliku.

Djelujemo danas

Dejan Buchwald

dejan_buchwald
8

Cijele godine, kad god vremenske prilike dozvoljavaju tandemom vozim sina u vrtić.

Djelujemo danas

Mira Lencur

mira_lencur copy
2

Koristimo u poljoprivredi dobro bi došlo

Djelujemo danas

Zlatko Valpovac

zlatko_valpovac
1

Znači imam reflektore na solarno 3 kom.Ne mogu sve prikazati jer neće sve poslati 3 mb. Jako sam zadovoljan sa njima. Imam u kući štedne žarulje. Planirao sam i solarne ploče ali puno košta.

Djelujemo danas

Valentina Čabula

kristina_cabula
4

Postoji jedna prostorija u stanu gdje se razvijaju dobre navike – reciklira se staklo, papir, plastika, staklenke, boce, limenke, plastične vrećice i ambalaža.

Djelujemo danas

Marijana Cindric

marijana_cindric
8

Trenutno koristim jedan solarni panel za grijanje vode,sad bi htjela još par panela za proizvodnju električne energije.

Djelujemo danas

Boris Skitarelić

boris_skitarelic
25

Kao obitelj nastojimo živjeti što zelenije, koliko nam financije dopuštaju. Na brodici smo ugradili solarni panel za punjenje akumulatora i napajanje frižidera. Kompletna rasvjeta u kući je zamjenjena s LED žaruljama i LED trakama. Nedavno smo kupili CANDY A+++ 9kg perilicu rublja, a moj sin s el. romobilom odlazi svakodnevno na posao, u trgovinu, grad, šoping 🙂
Kuća je optimalne južne orijentacije s 30 m2 južnog dijela krova, a jedino što na toj slici nedostaje jest solarna elektrana!

Djelujemo danas

Dalibor Tadić

dalibor_tadic
3

U kući koristimo samo led štedne žarulje, zelena energija u zelenom Zagorju.

Djelujemo danas

Darija Walter

darija_walter
167

Fotografija je nastala u Osnovnoj školi Mladost u Osijeku gdje sam ispred Udruge PLANTaža predstavila učenicima mobilnu solarnu stanicu. Radi se o projektu MOSS- mobilna solarna stanica kojeg smo proveli u 5 OŠ na području Osijeka. Na taj smo način više od 200 učenika upoznali s prednostima obnovljivih izvora energije te na koje sve načine mogu regulirati vlastitu potrošnju energije. Učenici i profesori su bili oduševljeni projektom te smo slične inicijative nastavili dalje kroz slične projekte.

Djelujemo danas

Rudolf Lugar

rudolf_lugar
4

Slika prikazuje krovište naše kuće na kome je vidljivo da smo mi već ekološki osviješteni i da koristimo sunčevu energiju za proizvodnju potrošne tople vode.
Schematski smo ucrtali i kako bi se lijepo na naše krovište uklopila i fotonaponska elektrana za proizvodnju el. energije.Razmišljamo zeleno te nam je u planu izvrštit zamjenu stare drvene stolarije sa novom PVC stolarijom te izrada nove stiropor fasade kako bi smanjili ugljične emisije.Jednom u budućnosti ćemo voziti i zelena vozila.

Djelujemo danas

Sara Morić

sara_moric
8

Ovo je “ured” na vrhu brda na Bracu, potpuno upogonjen snagom sunca. Ovisno o tome koliko je oblacno, koliko nas radi, koliko baterije imamo, moramo se osvjestiti o tome i koliko energije trosimo. Nesto na sto mi ne padne na pamet dok sam prikljucena na uticnicu doma. Rado bih to promijenila uz suncanu elektranu.

Djelujemo danas

Irena Vičević

irena_vicevic
6

Bicikl na nožni pogon tjeram, trozupcem svu plastiku s dna rijeke potjeram. Na obalu skupim sav otpad, priroda ostane čista, ne zagadi je smeća smrad. Umjesto riba, odbačene boce lovim; dnom rijeke uspješno ja biciklom plovim. Ne treba mi struja, nafta ni plin; biciklu za pogon samo pedale zavrtim!

Djelujemo danas

Tin Kaiser

tin_kaiser
2

bolje biciklom nego autom….
jedna od vožnji biciklom

Djelujemo danas

Tatjana Bulesic

tatjana_bulesic
3

Ne jedemo više meso i time želimo pridonijeti smanjenju proizvodnje mesa, ubijanju životinja, a time i da se poljoprivredna tla koriste za žitarice, mahunarke, voće, povrće. S obzirom na to da se godišnje u svijetu uzgoji i zakolje oko 70 milijarda životinja radi ljudske prehrane, Svjetski dan vegetarijanstva odlična je prilika za prelazak na prehranu namirnicama biljnog podrijetla. Od toga će profitirati svi – životinje, okoliš i ljudi.
Na fotografiji je tempeh, mrkva, paprika i Turkish mix.

Djelujemo danas

Vanessa Komar

vanessa_komar
5

Odvajajmo naš otpad!

Djelujemo danas

Miroslav Zganec

miroslav_zganec
1

Poštovani 3godine koristim bojler 120litara u kojemu se nalazi spiralni kondenzator klime od 2.7 kW klima ima cop 4 iskoristivost energije 1-4kw do vanjske temp. -10c

Djelujemo danas

Danijela Kaurić

daniela_kauric
2

Sretna na poslu, sretna kod kuće

Djelujemo danas

Dominik Papić

dominik_papic
11

Kao mlada osoba kupujem hranu iz ekološkog vrta, sadnice dobivam od prijatelja, a sve što mi ostane podijelim, nikada ne bacam hranu. Vozim bicikl svaki dan na posao, na hobije i druge aktivnosti, nisam vozač i ne planiram biti jer znam koliko je bitno smanjiti štetne tvari u velikom gradu poput Zagreba. Ne koristim papirnate potvrde već isključivo elektroničke, šaljem mailove a ne pisma i time doprinosim smanjenju siječi stabala. Jedan mali čovjek može puno više nego što misli da može!

Djelujemo danas

Zvonko Vadlja

zvonko_vadja
5

Solane lampe koristim za osvjetljenje svog gospodarstva

Djelujemo danas

Damir Vadlja

damir_vadlja
5

Fotografija prikazuje koja se snaga el.energije dobiva na samo 2 solarne ploče 60x80cm tijekom lijepog dana.

Djelujemo danas

Krešo Rogoz

kreso_rogoz
7

Ronjenje u Ponikvama.. Jezero koje je krski fenomen samo tjedan dana u godini.. Osjecaj je ko na drugim planetu.. Visibabe lisce drva koda je netko zamrzno prirodu i natocio vode a vi ubaceni s nekog drugog planeta i lebdite u tom prizoru.

Djelujemo danas

Ana Filipović

ana_filipovic